Ако пазарувате прахосмукачка робот iRobot, има голям шанс да сте прекарали време в разглеждане на моделите Roomba i3 и Roomba i7. В тази статия ще разсеем бъркотията и ще обясним разликите между тези два модела iRobot.

iRobot Roomba i3+

iRobot Roomba i3+ EVO

iRobot Roomba i7+

iRobot Roomba i7+

Roomba i3 срещу i3+ срещу i7 срещу i7+

И двата модела i3 и i7 Roomba са част от лансирането на серията i на iRobot през 2018 г. По време на пускането на пазара i7 имаше повече възможности. През 2022 г. обаче основният софтуер на i3 беше надстроен и i3 стана i3 EVO.
Както iRobot Roomba i3, така и i7 използват iRobots Home App
Както iRobot Roomba i3, така и i7 използват iRobots Home App. © Вакуумни войни

Дори съществуващите i3 Roombas в домовете на хората бяха трансформирани в i3 EVO Roombas, след като надстройката на софтуера беше инсталирана. Надстройката донесе нови функции и ние ще сравним надградения i3 EVO с i7. Моделите с обозначението plus, i3+ EVO и i7+, също се предлагат с докинг станция с автоматично изпразване.

И двата робота наскоро бяха заменени от новата j-серия на iRobot. За да опростим нещата, просто ще се опитаме да ги наречем i3 и i7, докато говорим за приликите и разликите.
iRobot Roomba i7 - Тест за дълбоко почистване на килимиRoomba i7 завършва нашия тест за дълбоко почистване на килими. © Вакуумни войни

Разлики: Roomba i3 срещу Roomba i7

Нека да преминем направо към това, което е различното между тези два робота. Има две основни разлики между Roomba i3 и i7: навигация и цена. Разликата между навигацията на Roomba i3 и i7 се изразява и в други възможности. Ето какво е различното:
 • The Roomba i3 използва система за проследяване на пода за създаване на карти и навигация в чисти редове. i7 също прави това, но използва по-усъвършенствана система, която използва камера. При ежедневна употреба повечето хора не биха забелязали тази разлика.
 • i3 може да съхранява една карта, която iRobot нарича Smart Map. За разлика, i7 може да съхранява до 10 уникални карти. Това е особено важно за къщи на много нива.
 • По-усъвършенстваната система за картографиране и навигация на i7 позволява създаването на забранени зони и виртуални стени за да го държите далеч от места, където предпочитате да не ходи. Тази възможност отсъства в i3.
 • Напълно зареждането на батерията на i3 отнема 3 часа, един час по-дълго от зареждането на i7.
 • Що се отнася до естетиката, i3 се предлага в сиво, докато i7 се предлага в черно и сребристо.
 • i7, със своята по-модерна навигация и други функции, има по-висока цена от по-малко сложния i3.
Това покрива значителните разлики.
Камера iRobot Roomba i7 VSLAM навигацияНай-голямата разлика: Roomba i7 има по-усъвършенствана vSLAM навигация. © Вакуумни войни

Прилики

Има много общи неща между тези две Roombas. Ето приликите, които смятаме, че ще помогнат при вземането на решение между i3 EVO и i7.
 • Както i3, така и i7 се представят добре както на твърди подове, така и на килими, като лесно събира почти всякакъв вид или размер отломки върху твърди подове, плочки или килими.
 • Двете прахосмукачки имат патентования дизайн на iRobot с двойна четка, което означава, че са особено добри за почистване на килими.
 • Roomba i3 и i7 имат подобни нива на мощност. Според iRobot засмукването им е 10 пъти повече от по-старата серия 600 модел Roomba.
 • И двата модела могат да дойдат със Системата Clean Base на iRobot, който едновременно зарежда и изпразва кофата за боклук на робота в торба за еднократна употреба след почистване. iRobot казва, че чантата може да побере до 60 дни отломки. Когато се продават със самоизпразващата се основа, роботите просто имат добавен + (знак плюс) към имената си, което ги прави Roomba i3+ EVO и Roomba i7+.
 • Clean Station на iRobot не трябва да се закупува едновременно с робот прахосмукачката, т.к докинг станцията за автоматично изпразване се продава отделно.
 • И двата робота имат a 75 минути време на работа на батерията което е малко под средното. Въпреки това, всеки от тях има функция за презареждане и възобновяване, което означава, че когато батерията им е изтощена, те се връщат в базата си, за да презаредят и след това да подновят почистването точно там, където са спрели.
 • Roomba i3 и i7 имат една странична четка за почистване на ръбове и функция високоефективна филтрация.
iRobot Roomba i3 и i7 - Същият дизайн на четка и странична четкаОтдолу i3 и i7 изглеждат много сходни. © Вакуумни войни

Коя Roomba да купите?

В заключение, и двете прахосмукачки iRobot са добра покупка. Те също имат подобна почистваща производителност. Roomba i7 е по-добър за някой, който иска повече интелигентни функции или изисква съхранение на множество карти, а Roomba i3 с по-ниска цена и по-малко функции е добър за някой, който иска нещо по-достъпно.
iRobot Roomba i3 EVO - Тест за събиране на отломки от твърд подСлед тестване на способността за засмукване на i7 дойде ред на i3. © Вакуумни войни

Сравнителна таблица: Roomba i3 срещу Roomba i7

Ето някои от характеристиките и спецификациите, които споменахме по-горе, както и няколко други характеристики, които може да ви помогнат при решението ви за покупка.
Roomba i3 Roomba i7
Модел 3150 7150
Модел със станция 3550 7550
Навигация Проследяване на пода vSLAM
Съхранение на картата Да, 1 Да, 10
Почистване на стаята да да
Забранени зони/виртуални стени Не да
Максимално време за почистване 75 мин 75 мин
Време за зареждане на батерията 3 часа 2 часа
Двойна четка да да
Amazon Alexa да да
Google Assistant да да
Гласов контрол да да
Цветове Сив Черно и сребристо
iRobot Roomba i3 срещу i7
iRobot Roomba i3 срещу i7 рамо до рамоRoomba i3 EVO и i7 закупихме за преглед и сравнение. © Вакуумни войни
Източник


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Projects