Вакуумните роботи трябва да почистват вашите подове и килими с малко или никакъв надзор. Но въпреки цялата интелигентност, не е възможно без човешка намеса, така че умните прахосмукачки да работят безпроблемно. В това ръководство ще научите как да поддържате правилно своя вакуумен робот с функция за избърсване, за да избегнете повреда или скъпи ремонти в бъдеще.
Всеки робот прахосмукачка се състои от няколко механични компонента. Също като вашата кола или велосипед, те трябва да бъдат редовно поддържани. Следвайте тези стъпки редовно, за да удължите живота на вашата прахосмукачка-робот.

Редовно премахвайте космите и остатъците

Как можете да накарате прахосмукачката робот да работи ефективно? Лесната проверка на ролката и четките за метене ще осигури по-ефективно почистване. Тези заплетени косми от домашни любимци или човешки косми по ролките и колелата напрягат прахосмукачката, докато обикаля дома ви. Ако вашият робот-чистач не се доставя с гребен или четка против заплитане, трябва редовно да отстранявате тези хванати косми и остатъци, като просто използвате ножица или безопасен инструмент за рязане, в идеалния случай предоставен от самата марка. Не е задължително да го правите след всяко почистване. Веднъж на всеки две до четири пускания ще бъде достатъчно, в зависимост от това колко космати са съществата във вашето домакинство.

Изхвърлете или почистете торбичките и контейнерите за прах

Основната грижа при притежаването на робот-чистач е да почистите мръсотията и отломките, събрани в контейнера за боклук след цялостно почистване. Ако вашият робот се предлага със станция за автоматично изпразване, тогава трябва да следвате тази процедура само на всеки две до три седмици. Във всеки случай, напълненият контейнер намалява способността за засмукване на робота, тъй като скоростта на въздушния поток намалява. Така че, ако не искате да бъдете безпокоени от тази задача твърде често, купете прахосмукачка робот със самоизпразваща се докинг станция или основа, като например Roborock S8 Pro Ultra е по-добра идея.
Roborock S8+ в базовата станция
Смукателните станции са по-компактни от станциите с вградени водни резервоари. / © nextpit

Избършете сензорите и камерите

В зависимост от модела на прахосмукачката, набор от сензори или специални камери позволяват на вашия робот прахосмукачка да открива предмети, да избягва препятствията и да ги предпазва от падане надолу. Почистването им всеки месец ще гарантира, че всички зони са напълно покрити – и че вашият робот няма да падне по стълбите. Първо, трябва да намерите къде се намират тези сензори. Обикновено ще ги намерите в предната част на вашия робот прахосмукачка. Междувременно сензорите за препятствия и модулът за проследяване на пода са разположени на ръбове от долната страна. Използвайте суха и гладка кърпа, когато избърсвате тези части, за да избегнете драскотини.
Dream L10s ултра робот вакуум
Можете ли да забележите сензорите на Dreame L10s Ultra? / © nextpit

Сменете ролковите четки, подложките и филтрите

Повечето приложения за смартфони, предоставени от производителите, ще уведомят потребителите, ако е време да сменят ролковата четка и филтрите на прахосмукачката. Но е добра идея да проверите ръководството или интернет кога в идеалния случай да смените всеки компонент. Разбира се, виждайки значително износване на гумените влакна, това означава, че те ще се нуждаят от подмяна. Що се отнася до филтрите и подложките за моп, някои видове могат да се перат, докато повечето трябва да се изхвърлят на всеки два месеца или веднъж на тримесечие, като се има предвид, че това са най-зацапаните части на прахосмукачката, освен контейнера за боклук. Освен това, предното колело се препоръчва да се смени след година или две или редовно да се проверява за заплетени косми.

Поддръжка на батерията: Кога и как да зареждате прахосмукачката

Батерията е тази, която поддържа вашата прахосмукачка да работи с максимална производителност. Необходимо е да се погрижите за нея, както и за контактите за зареждане както на робота, така и на зарядната станция. Например, замърсените контакти могат да забавят или дори да попречат на зареждането на вашата прахосмукачка и следователно могат да повлияят на рутинното почистване. Открийте няколко лесни съвета как да удължите живота на батерията на своя робот, специално за Li-ion (литиево-йонна):
  • Редовно избърсвайте металните контакти на докинг станцията и прахосмукайте със суха кърпа (поне веднъж месечно).
  • Поставете докинг станцията за зареждане на хладно и сухо място и далеч от пряка слънчева светлина.
  • Оставете робота за се зарежда на зарядната станция веднага след всеки цикъл на почистване.
Въпреки че съветите за предпазна поддръжка са изброени във всяко ръководство, трябва да знаете, че батерията обикновено трябва да издържи няколко години, преди да се наложи да бъде изхвърлена и сменена – което е и продължителността на живота на вашия ценен робот.
Вакуумен робот Yeedi
Редовно избърсвайте контактите за зареждане на основата и вакуума / © nextpit

Как да поправите прахосмукачката-робот: Най-често срещаните проблеми, поради които прахосмукачката не се зарежда или не работи

Една от най-честите причини, поради които прахосмукачките роботи не работят, е проблемът с батерията. Връщането към поддръжката на батерията и почистването на металните контакти може да реши проблема. В противен случай проверете за запушени предмети в ролковата четка и колелата. Но ако това е извън основната настройка на контролите, по-добре е да го проверите за възможни дефектни сензори, дефект на хардуера, електрониктаа или счупена батерия. Модерните прахосмукачки роботи стават все по-умни всяка година. Те също така стават по-трудни и по-скъпи за ремонт, тъй като придружаващите ги технологии стават все по-сложни. Притежаването на основни познания за поддържане на вашия спътник за почистване годен за пода може да ви спести време и пари в крайна сметка. Ако все пак се наложи да потърсите сервиз за диагностика, профилактика или ремонт - може винаги да ни потърсите - за повече информация натиснете тук!
Източник


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Projects